Aria protejata Durankulak


Regiunea Durankulak este situata in partea cea mai nordica a Marii Negre, la tarmul bulgaresc, in jurul lacului dulcicol Durankulak. La est, este separata de Marea Neagra printr-un cordon litoral nisipos si dune de nisip, pe care cresc intinse formatiuni ierboase. Partea sudica a plajei este inalta si stancoasa,  fara acces la mare.  O fasie ingusta de plaja inalta situata intre lac si terenurile agricole pana la satul Vaklino are caracter de stepa, dar este nesemnificativa ca intindere. Alte suprafete din regiune sunt terenuri arabile sau terenuri agricole abandonate acoperite cu vegetatie ruderala. Gratie situarii sale geografice exceptionale, aceasta regiune se distinge printr-o mare diversitate specifica.

Situat la mai putin de 6 km de granita romano-bulgara, Lacul Durankulak este o laguna paramarina, cu o suprafata de 446 ha din care 196 ha sunt acoperite de vegetatie acvatica. Lacul reprezinta cel mai mare loc de iernare pentru gasca cu gat rosu, cu peste 40.000 exemplare, adica 45% din populatia globala. Este de asemenea loc de iernare pentru mai mult de 30% din populatia paleo-arctica a gastii cu mot rosu (235.000 exemplare).

Situat pe traseul caii de migratie Via Pontica, zona este foarte importanta pentru pasari, care atrage foarte multi iubitori de natura. Peste 70 specii de pasari au aici locul de reproducere iar numarul speciilor care ierneaza si migreaza aici este mult mai mare. Lacul este unul dintre putinele locuri din Europa unde poate fi vazuta o specie asiatica tipica si anume lacarul cafeniu (Acrocephalus agricola). Alte specii rare se reproduc aici: rata rosie (Aythya nyroca), pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus), vanturel de seara (Falco vespertinus), buhai de balta (Botaurus stellaris), starc mic (Ixobrychus minutus), sau presura de stuf (Emberiza hortulana).

Un tip de migratie spectaculoasa, prenuptiala, are loc pe ruta Via Pontica, in timpul careia pasari migratoare din zona Bosforului ajung in nordul Europei si Siberia traversand Marea Neagra. De sute de ani, mii de berze si pelicani albi traverseaza lacul Durankulak si Marea Neagra in migratia lor spre nord.

Lacul Durankulak este celebru si pentru cele peste 250 specii rare pe care le gazduieste – pesti, reptile, amfibieni, plante si animale de mlastina, cele mai multe fiind incluse in Cartea Rosie a Bulgariei. De aceea, lacul este o zona umeda de o importanta internationala, a carei protectie, reabilitare, gestionare si cercetare constituie prioritati. Pe de alta parte, el reprezinta un important factor urbanistic care, de milenii, a jucat un rol considerabil in viata economica si culturala a populatiei locale. Aceasta este dovedita de monumentele arheologice dar si de situatia sa actuala: apele sale sunt folosite pentru irigarea a 440 ha de teren arabil, pescuit sportiv, turism sau alte functiuni economice.

Lacul Durankulak se afla in administrarea Ministerul Mediului al Bulgariei. In 1980 el a fost declarat sit natural, fiind prevazut cu o zona tampon de 500 m de jur imprejurul malurilor sale, unde a fost interzisa folosirea substantelor chimice pentru agricultura. In 1984 a fost inscris pe lista siturilor Ramsar ca zona umeda de importanta internationala. In 2003 a fost declaratat « arie protejata », intreaga sa suprafata fiind inscrisa in listele BirdLife International. Lacul se afla intr-un stadiu avansat de eutrofizare, datorita in principal culturii plantelor, crescatoriilor avicole si acvaculturii. Statutul de zona tampon si managementul global al acestei arii este prea putin respectat iar vanatoarea ilegala continua.

Pentru informarea vizitatorilor si observarea pasarilor, atat de catre cercetatori cat si amatori, pe drumul international E-87, in imediata proximitate a zonei umede protejate si la 5 km de frontiera cu Romania, a fost construit Centrul de informare “Branta”, a carui arhitectura se integreaza perfect in peisaj. Aici se desfasoara programe educative dar si ecoturism.

Lacul Durankulak este o atractie turistica si pentru insula mare din mijlocul sau, unde se afla un parc arheologic denumit de cercetatorii bulgari “Troia bulgareasca”. Complexul arhitectural (cea mai veche structura monumentala din Europa) si templul Kibela dateaza din timpuri preistorice (7000 ani). Aici se afla cel mai vechi asezamant neolotic din lume, cu o existenta permanenta mai mare de 1500 ani (5300-3800 BC) fiind locuit, cu intreruperi, de mai bine de 6000 ani. Excavatiile au scos la lumina 1200 morminte. Numeroase obiecte de aur si cupru descoperite in necropola ca si picturile murale stau marturie a relatiilor comerciale foarte active din aceasta regiune. Relicvele gasite demonstreaza de asemenea ca anticii locuitori ai acestor asezari aveau o viata economica, tehnologica si culturala foarte dezvoltata.