Calutul de mare


Calutul de mare este o specie de peste care traieste in toate marile si oceanele lumii, cu exceptia Antarcticii. Specia care traieste in Marea Neagra (Hippocampus ramulosus) este de talie mica (10-12 cm); are forma literei S, capul mic cu aspect de cap de cal (de unde si numele); 2 ochi care se misca independent unul de altul; corpul acoperit cu placute osoase.

Traieste la distanta mica de tarm, la adancimi de 1-15m, ascuns printre tufele unei plante denumita iarba de mare (Zostera marina), de care se agata cu ajutorul cozii, inotand vertical, sau cate doi prinsi unul de altul prin coada.
Specia se misca putin si se hraneste cu plancton (organisme vegetale si animale microscopice care plutesc liber in masele de apa). Reproducerea intervine din mai pana in septembrie; femela depune aproximativ 500 icre piriforme intr-o “punga” incubatoare situata sub abdomenul masculului; puietul ramane aproape o luna in aceasta punga.
In prezent nu se cunoaste marimea populatiei sale.
Amenintari: Indulcirea apelor in locurile lor de viata; considerabila reducere a campurilor cu Zostera.

Masuri de conservare: Specia a fost introdusa in Cartea Rosie a Marii Negre; protectia  speciei si a campurilor de Zostera prin declararea ariei marine 2 Mai – Vama Veche ca Arie Protejata.

Stiati ca...

  1. Exista 32 specii de caluti de mare in toate marile si oceanele lumii?
  2. Calutul de mare are culoare roscat-cafenie, dar si-o poate schimba in functie de mediul inconjurator, pentru a se feri de dusmani, iar in perioada de reproducere capata culoare aurie?
  3. Calutul de mare traieste cu perechea aleasa toata viata?
  4. Durata de viata este foarte mica, doar 4 ani?
  5. Se hraneste prin aspirarea apei in care se gasesc alge si mici crustacei?