Noutati


In perioada 30 iunie – 1 iulie 2008, s-a desfasurat prima intalnire de lucru romano-bulgara privind posibilitatea extinderii Rezervatiei „Acvatoriul marin 2 Mai Vama Veche” in apele litorale bulgaresti din dreptul regiunii Dobrich (Bulgaria).

            La intalnire au participat peste 20 invitati, reprezentanti ai ONG Mare Nostrum, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” (INCDM), Fundatia Bulgara pentru Biodiversitate (BBF), Directia Apelor „Dobrogea Litoral”, Agentia de Protectia Mediului din Constanţa, precum si Dna Otilia Mihail, consilier in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Din partea bulgara, in afara reprezentantilor BBF, au participat viceprimarul Primariei Sabla si un reprezentant al Agentiei de Protectia Mediului din Varna.

            In prima zi, Dna Andreea Burnescu (coordonator proiect) a prezentat obiectivele si rezultatele obtinute pana in prezent in cadrul proiectului, iar Dna Maria Moldoveanu (asistent proiect) a facut o scurta prezentare privind problemele de mediu cu care ecosistemul marin s-a confruntat si va continua sa se confrunte datorita presiunilor exercitate de activitatile umane.

            Dl. dr.ing. Simion Nicolaev, directorul general al INCDM, a vorbit despre beneficiile unei rezervatii transfrontaliere si, de asemenea, despre demersurile pe care INCDM le-a intreprins pana in prezent pentru o eventuala extindere a Rezervatiei 2 Mai - Vama Veche si in apele litorale bulgaresti.

            In sesiunea de dupa amiaza a intalnirii, s-a dat citire unei scrisori de intentie, prin care se propune Ministerului Mediului din Bulgaria sa analizeze oportunitatea extinderii rezervatiei. Scrisoarea a provocat discutii si s-au emis propuneri de imbunatatire a textului acesteia.

            Dna Dr.ing. Tania Zaharia, custode principal al Rezervatiei 2 Mai – Vama Veche, vorbind despre rolul ariilor marine protejate in conservarea biodiversitatii, a propus ca, intr-o prima faza, viitoarea rezervatie transfrontaliera sa includa si complexul Lacul Durankulak (existent in reteaua de arii protejate din Bulgaria) impreuna cu Rezervatia marina 2 Mai – Vama Veche (existenta in reteaua de arii marine protejate din Romania). Apoi, ca o etapa finala, va fi inclusa si aria marina adiacenta de la litoralul bulgaresc (propusa ca Sit Natura 2000). Partenerii bulgari din proiect precum si viceprimarul Primariei Sabla si-au exprimat rezervele, invocand faptul ca, in aceasta regiune, comunitatile locale sunt in marea majoritate constituite din pescari si, de aceea, refractare la ideea de rezervatie, deoarece cred că aceasta le-ar putea ingradi dreptul de a pescui.

            In incheiere, Dna Otilia Mihail a exprimat disponibilitatea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a discuta cu ministrul bulgar al mediului despre această scrisoare, cu ocazia urmatoarei intalniri a Comisiei Mixte romano-bulgare in domeniul gospodaririi apelor,
programata a avea loc in septembrie.

In a doua zi a intalnirii, participantii au efectuat o serie de vizite in zona Rezervatiei Marine 2 Mai – Vama Veche, dar si in zona din jurul lacului Durankulak (Bulgaria), care este protejata de lege.